Hedendaagse Kunst

PAPIERMAKERSERF 84
6961 JN EERBEEK

MBLOMdeSCHRIJVER@PLANET.NL
WWW.MARIETTEBLOM.NL
expositie overzicht

ONDER HET KOPJE CONTACT LEEST U ALLES OVER DE NOMINATIE VOOR DE BIENALE VAN FLORENCE.

Als u van moderne abstracte schilderkunst houdt is een ontmoeting met het werk van Mariëtte Blom een must. Haar doeken zijn gebaseerd op waarneming, op gevoel, op de aard van de ervaring zelf en haar doel is het bereiken van een toestand van geconcentreerde emotie die de doeken veelal vormen.
De doeken ontstaan moeizaam; de schijnbare spontaniteit daarin is misleidend. Ze komen tot stand na een eindeloos proces van schikken en herschikken van vorm en kleur, kleur en vorm totdat het doek het punt bereikt waarop Blom denkt dat het in balans is. Dit is een introvert proces waarbij Blom sterk let op haar eigen reactie op elke verfstreek. Zo gaat ze door met opbouwen, afbreken, opbouwen tot het schilderij “vanzelf”, als het ware uit het onderbewuste ontstaat. Bloms doeken zijn een mengeling tussen o.a.abstract expressionisme, colorfield painting, minimalisme en arte-povera, waarbij perspectief is verdwenen, de ruimte is gereduceerd tot een minimum en waarbij licht een functie van vlakke kleuren is geworden De laatste tijd voert daarbij een minimalistische stijl de boventoon.
U kunt mee op een reis door een achterland dat artistiek gezien, beetje voor beetje moet wordt ontgonnen.

Intressant is wellicht ook het interview met Henk Peeters ( Nul-groep)dat u onder het item recensies kunt vinden, en/of het nieuwe Art-book ( onder item werk).