Rubbes Pastels

Ik heb een sterke voorkeur voor het werken met monochrome kleuren en mijn werk kenmerkt zich door een zekere mate van soberheid, maar heeft tegelijkertijd veelal een mystieke uitstraling. Sfeer en emotie overbrengen is erg belangrijk en vooral terug te vinden in mijn portretten van ‘mensen met een verhaal’.
Vaak laat ik wat wij in de westerse wereld beschouwen als negatieve emoties als angst, pijn, eenzaamheid en leegheid terugkomen in de portretten van niet Europese mensen. Dit omdat deze mensen niet zo bang zijn voor de emoties.
Bovendien zit in al mijn pastels het thema ‘autisme’ verwerkt; een proces dat intuïtief en onbewust plaatsvindt.
In het werken aan mijn pastels maak ik gebruik van een techniek die voor mij per toeval is ontstaan en die ik de naam ‘rubbed’ heb meegegeven. Dit wil zoveel zeggen als vaag of oud gemaakt en ontstaat door lagen krijt over elkaar aan te brengen. Na elke laag (meestal wel in verschillende kleuren) wordt er gepoetst en gefixeerd zodat de tekening vaag wordt. Dit herhaalt zich zo’n 10 tot 40 keer. Door deze manier van werken, die overigens erg tijdrovend is, verdiepen de kleuren zich en ontstaat er tegelijkertijd iets sferisch.
Kenmerkend van dit werk is ook de wijze waarop de schilderijen zijn ingelijst. De handgemaakte houten lijsten worden door mijzelf zelf op kleur gebracht in dezelfde kleurtoon als de tekening, wat de werking van de emotie vesterkt.

Alle pastels zijn gemaakt op zware kwaliteit aquarelpapier met soft-pastelkrijt.